Bayramlar, tüm aile bireylerini bir araya getiren, geniş sofralarda sevgi ve huzur dolu mutluluğunun bir göstergesi olarak simgeleyen günlerdir…
Hepimizin sofralarına sağlık, huzur, bolluk, bereket gelsin.. Ailenizle birlikte nice güzel bayramlar diliyorum .
'‘Bayramda diyet olmaz, zaten senede 1 kere!'‘ diye düşünüyor olabilirsiniz. Haklısınız ben de bayramda diyet yapın demeyeceğim. Her zamanki gibi sadece dengelemenizi isteyeceğim….
Bayramda Dikkat Etmeniz Gereken 6 Madde !
1. Et Tüketimine Dikkat
Kurban bayramı denince akla ilk gelen besin et hatta kurbanlık et oluyor, haliyle tüketimi de artıyor. Kırmızı et; iyi kalite hayvansal proteinin, demir, çinko, fosfor, magnezyum mineralleri ve B grubu vitaminleri içeriğiyle sağlık için faydalı olsa da, özellikle yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içerikleri yüksektir. Görünür yağları olabildiğince temizleseniz bile kırmızı etin ortalama yağ içeriği %20’dir. Bu sebeple tüketilen miktar çok önem taşır.
Ayrıca etleri bekleterek tüketmek de çok önemli. Bayram günü kesilen hayvan eti, genellikle bekletilmeksizin birkaç saat içinde pişirilerek tüketilir. Ancak yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik hem pişirmede, hem de sindirimde zorluk yaratır. Midede şişkinlik, hazımsızlık gibi sıkıntılara neden olur. Özellikle mide rahatsızlıkları çeken bireyler, eti 24 saat bekletmeden tüketmemelidir.
2. Et Hazırlama ve Pişirme Yönteminizi Değiştirin
Etleri; büyük parçalar şeklinde değil de kıyma, kuşbaşı gibi küçük parçalara ayrılıp, tek pişirimlik miktarlara bölünüp, buzdolabı poşetlerine koyularak buzdolaplarının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmaya ne dersiniz? Buzdolabında -2 santigrat derecede 1-2 hafta, derin dondurucuda ise -18 santigrat derecede daha uzun süre saklanabileceğinin altını çizelim.
Pişirmek için buzluktan çıkartılan etleri yine buzdolabının alt raflarına indirilerek çözdürün, çözdürülen et hemen pişirin ve tekrar dondurmayın. Et hazırlamada kullanılan kesme tahtalarında çiğ sebze ve meyveleri doğrama işlemi yapmayın.
Ah... şimdi o kavurmalar, haşlamalar, kızartmalar çok güzel de hangisi sağlıklı peki? Benden size öneri haşlama, fırınlama ve ızgara yöntemlerini kullanmanız yönünde, çünkü kavurma ve kızartma yöntemleri yağ alımınızı arttıracaktır. Mangal tabii ki kurbanın en büyük geleneklerinden ama etlerin kömürleşmemesine dikkat edin. Kömürleşecek şekilde kızartılmaması gerekir kömürleşen etler her zaman kanser riski taşır. Ayrıca etin ateşe çok yakın olması B1, B12, folik asit gibi vitaminlerin kaybına yol açar
3. Etin Yanında Yedikleriniz de Önemli
Kurban bayramında sadece et tüketip sebze ve meyve tüketimini azaltmayın. Size önerim et yemeklerinin yanında sebze yemeği, salata tüketmeniz. Etlerin sebzelerle beraber tüketilmesi hem besin değeri açısından hem de lif alımı açısından önemlidir. Etler, C ve E vitaminini içermezler. Bu nedenle etlerin mutlaka sebzelerle birlikte pişirilmesi veya etlerin yanında C vitamininden zengin sebze/salata/ taze sıkılmış meyve sularının tüketilmesi oldukça önemlidir. Bu yöntem hem besin çeşitliliğinin sağlanmasını sağlar hem de sebzelerde bulunan C vitamini, demirin emilimini arttırır.
4. Bayramda Sıvı Tüketimini İhmal Etmeyin
Her mevsim için, her bayram için, yılın her günü için su tüketimi büyük önem taşıyor. Özellikle hayvansal protein tüketiminin arttığı bayram günlerinde daha da önemli hale geliyor. uUnutmayın, su toksinlerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlıyor. Lütfen günlük 2 – 2,5 litre su içmeye özen gösterin
5. Bayram Tatlıları…
Ee tabii bayram tatlısız olmaz. Tatlıya ben de dahil birçok kişi hayır diyemez, hayır demenizden daha önemli olanı porsiyon miktarı. Size ikram edilen tatlıyı sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz. Ve altın kural lütfen her gittiğiniz bayram ziyaretinde ikram edilen tatlıyı yemeyin. Kendinize yasak değil, sınır koyun. Şerbetli, ağır tatlılar yerine sütlü, meyveli tatlılar tercih edin.
6.Hareketi Artırın
Tatil döneminde daha hareketli olduğunuzu biliyorum ama bir egzersizin öneminin bir kez daha altını çizmek istedim. Günde 30 – 45 dakikalık yürüyüşler hem enerji harcanması katkı sağlar hem de sindirime yardımcı olur. Bayram ziyaretlerine yürüyerek gitmeyi deneyebilir veya yemek sonrası yürüyüşler yapabilirsiniz.
Herkese iyi günler, şimdiden iyi bayramlar...
YORUMLAR